ďťż
Umiejscowienie przekaźnika odpowiadającego za postojówki





jarusiek - 06 mar 2008 19:21
Czy ktoś orientuje się który przekaźnik pod maską odpowiada za postojówki(światła postojowe przednie,tylne, oraz podswietlenie deski rozdzielczej)., Dzięki serdeczne za pomoc

Pozdrawiam
jarusiek




MariuszXedos - 07 mar 2008 9:36
coś mi się zdaję ze mialem ten sam problem
swieci ci jedna postojówka z tylu?
jesli tak to bezpiecznik TAIL.RH lub TAIL.LH juz nie pamiętam dokladnie który
To jest pod maska nad akumulatorem.Tam jest duza skrzynka bezpiecznikow a pod nia mala na dwa bezpiecznikitam sa wlasnie TAIL.RH(15) i TAIL.LH(16)



MariuszXedos - 07 mar 2008 9:40
Aha, jeśli to jakis przekaznik to tez znajduje się w tej puszce nad akumulatorem.
Możesz miec tez słaby styk na jakimś połączeniu pod maska albo w kostkach przy kierownicy i/lub (najgorsza opcja) przełącznik zespolony przy kierownicy



jarusiek - 07 mar 2008 14:06
przełącznik zespolony wymieniony na nowy już został. z tyłu nic mi się nieświeci- a już dzięki pomocy innego użytkownika dowiedziałem się że postojówki są oparte tylko na tych dwóch bezpiecznikach Tail RH i LH i niema żadnego przekaźnika- prawdpodobnie coś gdzieś na kablu padło/zaśniedział. Ja już mam dość dłubania W poniedziałek samochodzik wędruje do warsztatu samochodowego A tymczasowo, z uwagi że potrzebuje samochodu przez weekend, zostało zrobione prowizoryczne dojście + do tylnych świateł




lichy - 07 mar 2008 16:29
ja podłączałem automatyczny włącznik świateł i wiem że środkowy przekaźnik obok silnika wycieraczek założony na pionowe blachy jest od świateł pozycyjnych



Soluks - 07 mar 2008 17:33
co do kabli idących do postojówek musisz mieć dwa kable w lampach!!!!!!!!!! u mnie biały i brązowy bez tego nie ma prawa działać postojówka z tego co mi mówiłeś nie masz jednego także...



Tubi - 24 kwi 2010 18:08
Cześć,

Dzisiaj wjechałem na wertepy i padły mi postojówki. Wymieniłem bezpiecznik w komorze silnika i padał on za każdym razem jak włączałem postojówki. Zrobiłem sprawdzenie i radio robiło zwarcie. Problem wyeleminowany postojowe działają ALE nie działa tylne lewe postojowe. Światło stopu działa i na hamulcu palą się dwa druciki. Gdzie może tkwić problem?

Edit. NIe pali się kontrolka o przepalonej żarówce



pawelc - 25 kwi 2010 10:02
jak dwa druciki się palą to prawdopodobnie masz brak masy w tej lampie -brak styku we wtyczce ,zaśniedziałe przewody złączki



Tubi - 25 kwi 2010 10:48
Ok zlokalizowałem problem. Tester lampy nie daje prądu do lampy. Spalił się jeden rezystorek. Narazie zmostkowałem wtyczke na krórtko, i działa Jak wyciągnołem radio to się przeżegnałem 4 rodzaje wtyczek wpięte w różne przejściówki, kłąb kabli Ale ktoś miał pomysł z podpinaniem tego



pawelc - 25 kwi 2010 16:35
powinien mieć taki moduł do xedosa -oddam za parę złotych



Tubi - 25 kwi 2010 18:30
Nie widze powodu wymiany całego modułu ,kupie ten tranzytor/rezystor? I podrzuce w pracy doelektroników by mi zrobili. Ale gdyby się okazało ,że cały moduł padł to się zgłosze.

Padł dokładnie ten zaznaczony element. Jest zwęglony. Tester wpuszcza prąd ale nie przekazuje go bezpośrednio do lampy.


słaba jakość zdjęcia ale obrazowo widać.

0000_menu