ďťż
11.11





autor: Andrzej K - Zamieszczono: pt lis 11, 2005 9:48 am
Witam wszystkich

dziś święto

jak ktoś by był w okolicy stolicy pyrlandii to zapraszam na rogale marcińskie






autor: Andrzej K - Zamieszczono: pt lis 11, 2005 10:19 am
dla tych co nie będą w okolicy krótki kurs pieczenia rogali marcińskich

1 kg maki pszennej
6 jaj
0,5 kostki masła
2 łyżki cukru
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
M a s a
1,5 szklanki cukru pudru
200 g migdałów i orzechów
100 g białego maku
śmietana

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z połową szklanki ciepłego mleka, dosypać trochę mąki ( czubata łyżka), rozmieszać i pozostawić w cieple - niech rośnie. Masło lub margarynę stopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę, sól i rozczyn drożdżowy i jajo.
Wyrabiać do chwili, aż ukażą się pęcherzyki po czym odstawić do wyrośnięcia.
Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować składając po parę razy tak jak ciasto francuskie i pokroić na długie trójkąty. Na każdym z nich położyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wstawić go gorącego piekarnika i piec na zloty kolor. Mniam, mniam.





















autor: qbas - Zamieszczono: pt lis 11, 2005 2:57 pm
Ech...........

mniam, jakbym tam był. Szkoda, ze w tym roku nie mogłem się wybrać do was na rogale.



autor: skaski - Zamieszczono: pt lis 11, 2005 7:29 pm
Wspaniały przepis. Jutro atakujemy. Patrze sie na zdjecia i slinka scieka. Drobny kłopot. We Francji jest zakazana sprzedaż maku. W związku z czym mak przywozimy zawsze z Polski, ale czarny. Czy taki moze być ?




autor: Andrzej K - Zamieszczono: pt lis 11, 2005 10:19 pm
powinien być biały ale także u nas dostanie go graniczy z cudem