P.Ś. panów Reiteralm
autor: torek - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 1:29 pm
1. GINI Marc 1984 SUI 58.96 54.53 1:53.49
2. PALANDER Kalle 1977 FIN 59.23 54.54 1:53.77
3. MOELGG Manfred 1982 ITA 59.78 54.21 1:53.99
4. GRANGE Jean-Baptiste 1984 FRA 59.58 54.54 1:54.12
5. MATT Mario 1979 AUT 59.67 54.47 1:54.14
6. LARSSON Markus 1979 SWE 59.87 54.46 1:54.33
7. RAICH Benjamin 1978 AUT 59.47 54.88 1:54.35
8. LIZEROUX Julien 1979 FRA 59.82 54.71 1:54.53
9. SCHOENFELDER Rainer 1977 AUT 59.92 54.72 1:54.64
10.PRANGER Manfred 1978 AUT 59.25 55.66 1:54.91
11.NEUREUTHER Felix 1984 GER 59.79 55.23 1:55.02
12.KOLL Alexander 1982 AUT 1:00.75 54.35 1:55.10
13.SVINDAL Aksel Lund 1982 NOR 1:00.15 55.17 1:55.32
14.COCHRAN Jimmy 1981 USA 59.48 55.85 1:55.33
15.VAJDIC Bernard 1980 SLO 1:00.77 54.63 1:55.40
16.ZURBRIGGEN Silvan 1981 SUI 1:00.29 55.21 1:55.50
17.OMMINGER Andreas 1983 AUT 1:00.40 55.13 1:55.53
18.DEVILLE Cristian 1981 ITA 59.95 55.68 1:55.63
19.VILETTA Sandro 1986 SUI 1:00.40 55.25 1:55.65
20.KOSTELIC Ivica 1979 CRO 1:00.12 55.55 1:55.67
21.KARLSEN Truls Ove 1975 NOR 1:00.24 55.47 1:55.71
22.SASAKI Akira 1981 JPN 1:00.40 55.37 1:55.77
23.BAUMANN Romed 1986 AUT 1:00.53 55.28 1:55.81
24.MYHRE Lars Elton 1984 NOR 1:00.94 54.95 1:55.88
25.HERBST Reinfried 1978 AUT 1:00.00 56.02 1:56.02
26.MILLER Bode 1977 USA 1:00.26 56.06 1:56.32
27.ALBRECHT Daniel 1983 SUI 1:00.81 55.77 1:56.58
28.STUTZ Paul 1983 CAN 1:00.80 56.17 1:56.97
Ciężkie warunki, bo oprócz gęstego śniegu, na górze silny wiatr. Mocne wejście w sezon Palandera.
autor: qbas - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 2:49 pm
Bodego ta mulda to ponad sekunde kosztowała. Ale jedon oco trzeba przyznać to, że warunki mieli ciężkie. I chyba na koniec jeszcze gorzej.
autor: marcus - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 5:02 pm
Technika jazdy slalomu zmienia się , moim zdaniem jest obecnie bardziej elegancka i skuteczniejsza - ślad jest węższy , nawet Pranger czy Matt jeżdżą dużo węziej niż jeszcze rok temu . Ciekawe czy jest to zasługa postępu w budowie nart czy tez wynik przemysń szkoleniowców ?
autor: Mariusz - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 6:41 pm
czy tez wynik przemysń szkoleniowców ?Zerknij na moje posty sprzed kilku sezonów
Cóż można powiedzieć...
... ja wiedziałem, ze tak będzie, ja wiedziałem - acha - acha
autor: Andrzej K - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 7:43 pm
.. ja wiedziałem, ze tak będzie, ja wiedziałem - acha - achaprorok
autor: rafa - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 7:52 pm
Technika jazdy slalomu zmienia się , moim zdaniem jest obecnie bardziej elegancka i skuteczniejsza - ślad jest węższy , nawet Pranger czy Matt jeżdżą dużo węziej niż jeszcze rok temu. Ciekawe czy jest to zasługa postępu w budowie nart czy tez wynik przemyśleń szkoleniowców ?Pewnie jedno i drugie Zobaczymy jak sezon na dobre się rozkręci. Nie widziałem dzisiejszych zawodów ale dziwi mnie, że Raich, który jeździł raczej elegancko i wąsko, był dzisiaj dopiero siódmy
autor: Tomasz Gornicki - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 7:59 pm
Duzy wplyw maja tu nowe przepisy jesli chodzi o sprzet : szerzej pod butem=wiekszy promien skretu, nizsza plyta pod butem= mniej carvingu czyli wszystko by mniej uszkadzac kolana Trener druzyny szwedzkiej dumnie zapowiadal ze jego zawodnikom te przepisy bardzo odpowiadaja co bylo dzisiaj widac walili sie jak kregle w kregielni Pozdrowienia Tomasz
autor: Mariusz - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 8:09 pm
Nie jestem na bieżąco w przepisach FIS ale...
szerzej pod butem=wiekszy promien skretuSkąd taki wniosek - Tomasz ?
Czyżby limitowana była szerokość narty przód i tył ?
nizsza plyta pod butem= mniej carvingu czyli wszystko by mniej uszkadzac kolana Rolling EyesW kwestii formalnej - płyta ( podniesienie ) jest w celu zapobieżenia "wybutowaniu."
Jeżeli obniżyli przepisami płyty by było jak napisałeś "mniej carvingu" to szybko z tym ograniczeniem sobie poradzili i zrobili szerzej pod butem - efekt ten sam - ograniczenie mozliwości wybutowania.
autor: torek - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 9:12 pm
Czyżby limitowana była szerokość narty przód i tył ?Jeżeli obniżyli przepisami płyty by było jak napisałeś "mniej carvingu" to szybko z tym ograniczeniem sobie poradzili i zrobili szerzej pod butemI wkrótce powrócimy do "sztachet" tylko będą szersze, coś jak compacty 30 lat temu
autor: Darek - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 9:24 pm
Czyżby limitowana była szerokość narty przód i tył ?Limitowana jest szerokość pod butem ( czyli w talii ) z minimum 60 mm. na minimum 63 mm.
W kwestii formalnej - płyta ( podniesienie ) jest w celu zapobieżenia "wybutowaniu." Jesteś na 100 % pewny, że tylko w tym celu.
jeżdżą dużo węziej niż jeszcze rok temu . ja wiedziałem, ze tak będzie, ja wiedziałem - acha - achaPanowie jeśli nie zmienia się radykalnie sprzęt ( rewolucja karwingowa) to nikt nie zmienia techniki u zawodników którzy wygrywają.
autor: torek - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 9:30 pm
Panowie jeśli nie zmienia się radykalnie sprzęt ( rewolucja karwingowa) to nikt nie zmienia techniki u zawodników którzy wygrywają.Sprzęt nie zmienił się radykalnie, ale troszkę jednak tak (te 3mm więcej pod butem), to może i technika, też troszkę. Ja również mam wrażenie, że jeżdżą coraz węziej.
autor: Mariusz - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 9:51 pm
Jesteś na 100 % pewny, że tylko w tym celu. QuestionTak (jeżeli mówimy o podniesieniu)
Sprawa uelastycznienia narty to inna bajka i tu właściwie wysokość płyty jest mniej ważna.
autor: Darek - Zamieszczono: ndz lis 11, 2007 10:21 pm
Ja również mam wrażenie, że jeżdżą coraz węziej.Bo dawno nie oglądałeś narciarstwa w telewizji.
Sprzęt nie zmienił się radykalnie, ale troszkę jednak tak (te 3mm więcej pod butem), to może i technikaMoże jeżdżą o te 3 mm. węziej.
Tomek, spróbuj mieszać kawę, czy herbatę, w odwrotną stronę, niż do tej pory mieszałeś. Zobacz ile czasu zajmie Ci żebyś zmienił ten odruch bezwarunkowy. Przedtem ktoś musi przeprowadzić badania z czterdziestoma rodzajami kawy, herbaty, wody, i cukru na osobnikach podobnych fizycznie i psychicznie do Ciebie, żeby dowiedzieć się czy zmiana kierunku mieszania przyspieszy rozpuszczenie cukru o 0,2 sek. Załóżmy, że tak.
Potem te same badania musi przeprowadzić na Tobie. I tu może być problem, bo u Ciebie przyspieszenie nie nastąpiło. I musisz wrócić do starego sposobu mieszania, a czas leci, i sezon picia masz z głowy.